Osmanlıca mülâhaza ne demek?
Değerlendirme – Nişanyan Sözlük. Arapça lḥẓ kökünden gelen ve “gözden geçirme, değerlendirme” anlamına gelen mulāḥaẓa(t) ملاحظة kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir.
Müheyya ne demek?
(ﻣﻬﻴّﺎ) sıf. (Ar. tehyi’e, “hazırlamak”tan, muheyyā’) Hazır, hazırlanmış: Dualarınızı edin, yatağınıza getirin, Vehbiyâ şimdi / Melekler bir arada, muheyyâ yüksek tahtta (Sünbülzâde Vehbî). Rab ayrıca ortadaki hayali karakter kümesine de bakar (Nâmık Kemal).
Müsenna ne demek Osmanlıca?
Sıfat. 1- İki parçalı veya iki parçadan oluşan, ikili: Bir ara ittifak olmuş, sonra anlaşmazlıklar olmuş (Ahmet Râsim). İyi ittifaka zarar vermek için Rusya ile Japonya arasına Kore ısırığını sokuyor (Cenap Şahâbeddin). 2- İki katlı, iki katlı.
Müheyya beklemek ne demek?
Hazırlıklı, tetikte, hazır: “Tetikte ol.” “Alesta bekliyor.” Ben zaten duruyordum (Ahmet Râsim). Ne zaman istersen hazırım (Reşat N. Güntekin).
Mülahazara ne demek?
Türkçede, değerlendirme, bir konuyu düşünme, değerlendirme veya ele alma eylemini ifade eder. Kelimenin anlamı: Değerlendirme, düşünme, fikir, fikir ve görüş anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimedir. Bir konu hakkında derinlemesine düşünme veya bir sonuca varma anlamında kullanılır.
Müptelâ ne demek Osmanlıca?
Arapça blw kökünden gelen mubtalāˀ مبتلا kelimesi “sıkıntıya düşen, imtihan edilen kimse” anlamına gelir.
Peymane ne demek?
Peymane kelimesi cam anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Günümüzde yaygın olarak kullanılmasa da birçok alanda karşımıza çıkan bir kelimedir. Anlamı açısından değerlendirilen Peymane kelimesi cam anlamına gelen önemli kelimelerden biridir.
Muhayyille ne demek?
Muhayyile kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir? Türk Dil Kurumu’nun bakış açısına göre, Muhayille kelimesi “hayal gücü” kelime grubu olarak öne çıkmaktadır. Bir kişinin herhangi bir konu hakkında geliştirdiği fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkündür.
Ya meşhud ne demek?
Meşhut kelimesi Arapça kökenli olup “işhat” ve “şahit” kelimeleriyle aynı kökten gelmektedir. Kelime anlamı olarak görülen, gözlenen, şahit olunan demektir.
Musenna ne demek?
Çift ve zıt aynalı yazı. Sözlükte “iki parçalı veya iki parçadan oluşan, çift, iki katlı” anlamına gelen müsennâ kelimesi, terim olarak “düz yığılmış veya karmaşık, çift ve zıt yazı, aynalı yazı” anlamına gelir.
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve aralıklı. Ayrı, aralarında hiçbir bağlantı yok. Herkesten ayrı ve bir kişiye bağlı kalan.
Mezin ne demek Osmanlıca?
Kürtçe yazılan “Mezin” kelimesi büyük anlamına geliyor.
Müheyyâ ne demek?
Arapça kökenli, “hazır” anlamına gelen bir kelime.
Eski dilde güzel ne demek?
Orta Türkçe “sırlı” kelimesinden türemiştir ve “hoş görünümlü, güzel” anlamına gelir. Bu kelime Eski Türkçe “gökyüzü, (mecazi olarak) güzel” kökünden türemiştir. Daha fazla bilgi için Sky Matter’a bakın. “Güzel” terimi için Türkiye’nin Türk lehçeleri Gökçek/Gökçek/Göcek, Göğüş ve Gözel kelimelerini kullanır.
Aleste ne demek?
“Allesta” kelimesinin orijinal dilindeki sözlük anlamı hazırdır. Aynı kelime bir şey yapmaya çok hevesli olan insanlar için de kullanılır. Denizcilik jargonunda Alesta, bir emri yerine getirmek için tüm koşulların mevcut olduğu anlamına gelir.
Mülazım ne demek Osmanlıca?
Arapçadan dilimize giren “mülazım” kelimesi “mülazemet” kelimesinden türemiştir. Mülazemet, bir yerde kalmak, sürekliliği sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Uzun süre bir yerde çalışan kişilere teğmen denir. Bu kelimenin çağrışımı teğmendir.
Fayda mülahaza ne demek?
Dikkate almak ne anlama gelir? Bir konu hakkında netleşene kadar derinlemesine düşünmeye yansıma denir. Bu kelime aynı zamanda sonuç çıkarmak ve gözlem yoluyla incelemek anlamına da gelir.
Mütekasif ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺘﻜﺎﺛﻒ) sıf. (ar. tekāѕuf mutekāѕif “yoğunlaşmak” kökünden) Yoğunlaşmış, yoğunlaşmış, yoğunlaşmış: Artık ortalık tamamen kararmıştı, iki arkadaş birbirlerini bulanık görüyorlardı (Hâlit Z. Uşaklıgil).
Müşahhas ne demek Osmanlıca?
muşahhas – Nişanyan Sözlük. Arapça şχṣ kökünden gelen ve “seçkin, belirli, kişileştirilmiş, tekil” anlamına gelen mushaχχaṣ مُشَخَّص kelimesinden bir alıntıdır.