Aşure yapmak zorunlu mudur?
Aşura günü İslam dünyası için son derece önemli olan ve bazı ibadetlerin yapıldığı bir gündür. Bu ibadetleri yapmak İslam dinine göre zorunlu değildir, ancak kişinin kendi isteğine göre yaptığı ibadetlerdir.
Aşureyi kaç eve dağıtmak lazım?
Muharrem ayında insanlar 12 gün oruç tutar ve 12. günde oruç Aşure ile açılır. Aşure geleneğinde en az 7 malzeme içermesi kabul edilebilir. 7 kapıya (komşular, tanıdıklar) dağıtım yapılmasına müsamaha gösterilir.
Neden aşure dağıtılır?
Aşura genellikle Muharrem ayının 10. gününde kutlanır. Hz. Muhammed’in torunu. Hüseyin’in şehitliğini anmak için Kerbela’da inşa edilmiştir. Aşura’da kullanılan malzemeler, hazırlanış tarihi ve amacı, Aşura geleneğini uygulayan toplumların bu güne verdiği öneme göre değişir.
Aşure yapıp dağıtmak ne anlama gelir?
Pişen aşurenin içindeki malzemelere göre kişinin elde edeceği bereket, iyilik ve bolluğa işarettir. Rüyada kül serpmek, bol yiyeceğe işarettir.
Aşure dağıtmak sevap mı?
– Aşure günü aileye ikramda bulunulmasıyla ilgili hadis sabittir. Buna göre, Aşure günü aileye ikramda bulunulması sünnettir.
Kimlerin aşure yapması gerekir?
Türk ve Boşnak Sufiler (özellikle Bektaşiler) arasında Aşure, sağlık, şifa, emniyet, başarı ve manevi beslenme için özel dualarla hazırlanır. Aşure, fakirlere, komşulara, arkadaşlara ve akrabalara dağıtılır. Evliya Çelebi’nin Seyahatname kitabında “Aşure, Muharrem’in onuncu günü yapılması gereken bir yemektir” der.
Aşure yapmak bidat mıdır?
Eğer bu aşure yemeğine Şiiler arasında kendini dövmek gibi çirkin hareketler eşlik ederse, şüphesiz bu yemek bid’at olur. Bir Müslüman böyle şeylerle uğraşmamalıdır. Bu konuda (102885) numaralı soruya cevap olarak Bin Baz, Rahimehullah’tan bilgi verdi.
Aşure dinimizde var mı?
Peygamberimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve “Aşure günü oruç tutmak, geçen senenin günahlarına kefaret olur.” buyurmuştur. Yahudiler gibi olmayalım diye, sadece Aşure gününde değil, Muharrem ayının 9. veya 11. gününde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
Aşure neden 7 kapıya dağıtılır?
Bu günde 7 farklı kapıya serpilen külün dağıtımında etkili olan hanelere bolluk, bereket, şifa, huzur ve mutluluk getirdiğine inanılır. Bu inançla, özellikle Aşure günlerinde istediğiniz zaman lezzetli Aşure dağıtarak bolluk ve şifayı davet edebilirsiniz.
Aşureye Allah kabul etsin denir mi?
Aşure de helva da normal zamanlarda yapılabilir; ancak yukarıda belirtilen özel zamanlarda yapılıp dağıtılırsa, alanlar, “Allah kabul etsin” derler. Teşekkür etmek daha uygundur.
Aşure bir Alevi geleneği mi?
Bu kadim gelenek bugün Anadolu ve Mezopotamya halkı tarafından sürdürülmektedir. Günümüzde Alevi toplumu Aşure yemeğini özel bir ritüel ve dini anlamla benimsemiştir.
Aşurenin hikayesi nedir?
Aşure, Hicri takvimine göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır. Bu nedenle Aşure bolluk ve bereketi temsil eder.
Aşure ne zaman yapılıp dağıtılır?
Aşure günü pişirilmesi caiz olmakla birlikte Müslüman Türk gelenekleri gereği Aşure, Muharrem ayında pişirilip dağıtılır.
Aşure yemeye giden kaşığını cebinde taşır ne anlama gelir?
“Aşure yemeye giden kaşığını cebinde taşır” atasözünün TDK karşılığı nedir? Cevap: Bir işten kazanç elde etmek isteyen kişi gerekli araç-gereçleri hazırlamalıdır.
Aşure Günü eve bereket için ne alınır?
Yaygın bir inanışa göre, Aşure gününde ev için küçük erzaklar satın alınmalıdır çünkü bunları satın alırsanız evde bir yıl yetecek kadar olur. Aşure günü alışverişinde evde en çok kullanılan malzemelerden biri; şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.
Aşure pişirmek şart mı?
Nuh (a.s.) gemide aşure pişirdiğinden, Müslümanların Muharrem’in onuncu günü aşure pişirmeleri ibadet değildir. Muhammed (s.a.s.) ve ashabı (radiy-Allahu ‘anhum ecma’in) bunu yapmadı. Bugün aşure pişirmenin ibadet olduğunu düşünmek sapkınlık ve günahtır.
Aşure İslamda var mı?
İslam kültüründe Muharrem ayının onuncu günü “Aşure Günü” olarak kabul edilir. Aşure, buğday, fasulye, nohut, kuru ve taze mevsim meyveleri gibi bakliyatların şekerle karıştırılmasıyla elde edilen bir tatlı türüdür.
Aşure yapmanın hükmü nedir?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı fetvalara göre, Aşure kılmak için dini bir hüküm yoktur. Ancak İslam geleneğinde Aşure, Hz. Nuh’un tufandan sonra gemiden ayrıldığı gün olan Muharrem’in onuncu gününü kutlamak ve bu bereketli günü ibadetle geçirmek bir gelenek olarak kabul edilir.
Aşure alevilerin mi?
Aleviler Aşura yaparken “12 İmam”ı temsil etmek için 12 farklı malzeme kullanırlar. Alevi inancına göre, Ehl-i Beyt soyunu sürdürmenin mutluluğu Muharrem ayının 13. gününde pişirilen küllerle paylaşılır. Peki İslam dünyasında kutsal bir ortak değer olarak kabul edilen Aşura’nın hikayesi nedir? 15 Eylül 2019