Tarlanın kökü nedir?
Tarla – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe tarıġlaġ kelimesinden türemiştir, “tahıl yetiştirilen yer, tarla”. Bu kelime, Eski Türkçe tarıġla fiilinden türemiştir – “ekin ekmek, tohum saçmak” Eski Türkçe eki +I(g) ile. Bu fiil, Eski Türkçe tarıġ “ekin” fiilinden türemiştir, Eski Türkçe eki +lA- ile.
Çiftçinin kökü nedir?
Türk tarımının temel fiili olan tarı- fiili esas olarak 11. yüzyılda kullanılmıştır. 11. yüzyıldan sonra ek- fiili ile değiştirilmiştir. Aynı şekilde bu fiilden türetilen arıγçı “çiftçi, köylü” ismi de ekinçi ismi ile değiştirilmiştir.
Bitkinin kelime kökü nedir?
Bitki – Nisanyan Sözlüğü. Yeni Türkçe eki +PDO ile Türkçe-Türkçe bit- fiilinden türemiştir. Daha fazla bilgi için bit-‘e bakınız. Bitkilere hayat veren toprağın doğası gibi edebiyatımızın doğası da halk edebiyatıdır.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen şey, kelime” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Çiftliğin kökü nedir?
Farsça cuft جفت “çift, özellikle öküz çifti” kelimesinden türemiştir.
Tarı nedir?
Tarı- sözcüğünün Arapça harasa, tarıg sözcüğünün Arapça hars ile çevrildiği bu cümlede, tarıg tarı- sözcüğünün doğrudan “toprağı işlemek, çiftçilik yapmak” anlamında kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Ekinlerin kökü nedir?
Bitki – İngilizce Sözlük. Eski Türkçe ekin “ekilen şey, tahıl” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe ek- fiilinden, Eski Türkçe eki +In ile türemiştir.
Çadırın kökü nedir?
Çadır: (Çad/Çat) kökünden türemiştir. “Çatmak” kökünden gelir. Çatkı, çatı kelimesiyle aynı kökene sahiptir.
Verimli kökü nedir?
Bu kelime Eski Türkçe bér – “vermek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +Im eki vardır. Daha fazla bilgi için Versiyona bakınız. Yield: hasat, bereket [bolluk]. (…) fertile: verimli.
Bitkin kökü nedir?
bitkin – Nişanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe bit- fiilinden, Türkçe-Türkçe +gIn ekiyle türemiştir.
Ağaç kökü nedir?
Türkçede isim ve fiil kökleri genellikle tek heceli olduğundan, “igaç” ve “ağaç” sözcükleri türemiş sözcüklerdir. “g” ve “ag” köklerinin ayrıntılı açıklamasından sonra, verilen sözcüklerdeki -aç ekinin birliği de bilinmektedir.
Sanatın kökü nedir?
Arapçada san’ (sun’) “yapmak, hareket etmek” anlamına gelir, sana’ “birinin işinde bilgili olmak” anlamına gelir ve san’at “yapılan iş, meslek” anlamına gelir. Bir terim olarak sanat, “maddi veya entelektüel bir çalışma ve çabada izlenen organize ve belirli bir yol veya yöntem” olarak tanımlanmıştır.
Kelimede kök nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Evli kelimesinin kökü nedir?
marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn – “bir ev edinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē – “bir yuva sunmak” fiilinden türemiştir.
Kasabanın kökü nedir?
Şehir – Nisanyan Sözlüğü. Arapça ḳṣb kökünden gelen Arapça ḳaṣaba(t) قصبة “duvarla çevrili yerleşim yeri, müstahkem yer” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, faˁala(t) ölçüsünde Arapça ḳaṣaba قصب “kesmek” fiilinin ism-i merre’sidir.
Dönüm kökü nedir?
Orta İngilizce acre (aker) kelimesinden, Eski İngilizce æcer (“ekinlerin yetiştirildiği tarla”) kelimesinden, Proto-Batı Cermen *akr kelimesinden, Proto-Cermen *akraz (“tarla”) kelimesinden, Proto-Hint-Avrupa *h₂éǵros (“tarla”)) kelimesinden, Orta İngilizce acre (aker) kelimesinden, Eski İngilizce æcer (“Proto-Batı Cermen *akr, Proto-Cermen *akraz (“tarla”) ve Proto-Hint-Avrupa *h₂éǵros (“tarla”) kelimesinden türemiştir.
Toprak kelimesinin kökü nedir?
Bu kelime, +Uk ekiyle “kurutmak” anlamına gelen tora- fiilinden türemiştir. (Bu kelime, +(g)A- ekiyle “küme, kütle” anlamına gelen button kelimesinden türemiş olabilir, ancak bu kesin değildir.)
Ağacın kökü nedir?
Üç temel ağaç kökü türü vardır: kazık köklü ağaçlar, sığ köklü ağaçlar (saçak köklü ağaçlar) ve kalp köklü ağaçlar. Kazık köklü ağaçların uzun bir ana kökü ve bu ana kökten dallanan yanal kökleri vardır.
Bahçe kelimesi türemiş mi?
Bahçe – Nisanyan Sözlüğü. Farsça bāġçe باغچه “bahçe” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Farsça bāġ باغ ”1. Kısmet, pay, köylüye özel üretim için tahsis edilen toprak, 2. “Bahçe” kelimesinden +ça³ ekiyle türemiştir.