İşyeri tehlike sınıfları tespitini kim yapar?
MADDE 2 – (1) Tehlike sınıfının belirlenmesinde, işyerinde fiilen yürütülen işin tehlike sınıfı dikkate alınır. (2) İşveren, esas faaliyetindeki değişikliği en geç bir ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirir. (3) Esas faaliyetin sınıflandırılmasında tereddüt halinde, işyerinin kuruluş amacı dikkate alınır.
Bir işyerinin işyeri tehlike sınıfı nasıl öğrenilir?
Örneğin; İşyerinizin SSI kayıt numarası 242110202001260000602-58’dir. Bu işyerinin SSI kayıt numarasının soldan 2. hanesinden 7. hanesine kadar olan sayıları alın. 6 haneli 421102 sayısını buldunuz. Bulduğunuz bu sayı, işyerinizin tehlike sınıfını belirleyen “NACE” kodunuzdur.
Tehlike sınıfları neye göre belirlenir?
Tehlike sınıflarının belirlenmesi NACE kodu adı verilen bir prosedüre dayanmaktadır. NACE kodu nedir? İşyerlerinin faaliyet alanlarına göre tehlike sınıflarının belirlenmesi belirli bir kodlama sistemi ile belirlenir ve bir liste oluşturulur. Bu sisteme NACE adı verilir.
İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işyeri tehlike sınıfları tebliği dikkate alındığında aşağıda yer alan sağlık kuruluşlarından hangisi tehlikeli sınıfta yer almaktadır?
İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Mesleki Tehlike Sınıfları Tebliği’ne göre; işyeri hekimliği, dokümantasyon, poliklinik, sağlık ocağı ve aile sağlığı merkezi alanlarında yapılan tıbbi faaliyetler “tehlikeli” sınıfta yer almaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği kimler yaptırmak zorunda?
01.07.2017 tarihinden 01.07.2017 tarihine kadar 7033 sayılı Torba Kanun ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında kamu işyerleri ile 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu getirilmiştir.
İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliği kim tarafından yayınlanmıştır?
Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Sigorta Kurumu tarafından yönetilmektedir. Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelik ve direktifler yetkili kurum tarafından son haline getirilmekte, yasalaştırılmakta ve uygulanmaktadır.
Fabrikalar hangi tehlike sınıfına girer?
Az tehlikeli sınıf: Büro işleri, perakende satış, restoran, otel, okul vb. 2. tehlikeli sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, dişçilik vb. 3. çok tehlikeli sınıf: İnşaat sektörü, ağır sanayi, hastaneler, benzin istasyonları vb.
İSG Az Tehlikeli İşyerleri Hangileri?
Az tehlikeli sınıf: Ofis işleri, perakende satış, restoranlar, oteller, okullar vb. Tehlike sınıfı: Ayakkabı, mobilya, deterjanlar, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok tehlikeli sınıf: İnşaat sektörü, ağır sanayi, hastaneler, benzin istasyonları vb.
NACE kodlarını nereden görebilirim?
NACE kodu, SSI kayıt numarasından, vergi plakasındaki ana faaliyet alanını kontrol ederek ve bağlı Ticaret Odasının web sitesinde bulunabilir. Ekranda bir liste içeriği görünecektir. Bu listede, şirketin adını bulun ve yanındaki “Şirket Ayrıntıları” kutusuna tıklayın.
Temel iş sağlığı güvenliği eğitimleri işyeri tehlike sınıflarına göre nasıl farklılık gösterir?
(1) Çalışanların eğitimi, işgücüne katıldıklarında ve çalışmaları sırasında belirlenen süreler içinde sağlanır; iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin süresi: (a) Az tehlikeli işyerlerinde en az sekiz saat, (b) Tehlikeli işyerlerinde en az on iki saat, (c) Çok tehlikeli işyerlerinde en az on altı saattir.
Çok tehlikeli işler sınıfı nelerdir?
Çok tehlikeli sınıfa girmesi halinde; Maden işletmeciliği, krom, bakır, kurşun ve manganez üretimi, taş ocakları, radyasyon alanları, kimyasal alanlar, ağır metaller ve patlayıcı madde içeren alanlar gibi sektörel faaliyetler yer almaktadır.
İnşaat işleri hangi tehlike sınıfına girer?
Çok tehlikeli işyerleri; inşaat, maden, tersane gibi işlerin yapıldığı işyerlerini kapsamaktadır.
İşyeri tehlike sınıflarının tespitine kim karar verir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılan denetim ve kontrollerde işyerinde fiilen yapılan işin kayıtlardan farklı olması halinde, denetime ilişkin kayıtlar dikkate alınarak işyerindeki tehlike sınıfı yeniden belirlenebilir. Alınan karar işyerine bildirilir.
İşyerinin tehlike sınıfını nasıl öğrenirim?
İşyerindeki tehlike sınıfı nasıl öğrenilir? O işyerinin SGK kayıt numarasının 2. hanesinden başlayarak 3., 4. ve 5. haneleri NACE kodu adı verilen bir kod oluşturur ve bu kod aracılığıyla tehlike sınıfı öğrenilebilir.
İşyeri tehlike sınıfları tespitinde hangisi dikkate alınır?
İşyerindeki tehlike sınıfları belirlenirken işyerinde fiilen yapılan iş dikkate alınır.
İş güvenliği uzmanlarının çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde görev alabilmeleri için en az hangi sınıf iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmaları şartı aranır?
(2) İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belge sahibi olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belge sahibi olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıfta, (A) sınıfı belge sahibi olanlar ise tüm tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kuralları kimleri kapsar?
MADDE 2 – (1) Bu Kanun, kamu ve özel sektördeki bütün işyerleri ve işyerlerine, bu işyerlerindeki işverenlere ve işveren vekillerine, çıraklar ve stajyerler dâhil bütün çalışanlara faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
NACE kodu nasıl belirlenir?
NACE kodu nasıl belirlenir? NACE kodunu belirlemek için, en güncel işyeri tehlike sınıfları listesini kontrol etmelisiniz. Bazen sistem ve SSI kaydındaki kod uyuşmuyor veya verdiğiniz NACE kodu şirketin iş alanıyla ilgili değil. Bu gibi durumlarda TOBB ile iletişime geçmeli ve NACE kodunuzu düzeltmelisiniz.
İşveren aşağıdaki durumların hangisinde kayıtlarını en az 15 yıl sürer?
MADDE 7 – (1) İşveren, ilgili mevzuatta belirlenen süreler saklı kalmak üzere; a) İşyerinde uygulanan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine ilişkin her türlü kaydı tutar. b) Çalışanların kişisel sağlık kayıtlarını, iş ilişkisinin sona erdiği tarihten itibaren en az onbeş yıl süreyle muhafaza eder.