İçeriğe geç

Antep Fıstığı Ekimi Nasıl Yapılır

Antep fıstığı ağacı hangi ayda dikilir?

Antep fıstığı yetiştiriciliğinde fidan dikimi genellikle kasım ayından mart ayının sonuna kadar uygundur.

Antep fıstık tohumu ne zaman ekilir?

Parseldeki fidan yerleri işaretlendikten sonra çukurlar açılır ve sonbaharda her çukura en az üç adet anaç tohumu ekilir.

1 dönüme kaç Antep fıstık ağacı dikilir?

Tüm hasat dönemi boyunca 50-60 kilograma kadar verim verebilen yer fıstığı, her bir dekanta yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştirilir. Bazı çalışmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabilir.

Antep fıstığı nasıl yetiştirilir?

Antep fıstığı yetiştirmek için kavrulmamış, çiğ tohumlara ihtiyaç vardır. Tohum toprağa ekilir. Suyu tutan topraklar bu ağacın büyümesi için uygun değildir. Çok fazla sulama gerektirmeyen Antep fıstığı bitkisi yılda 10 kiloya kadar meyve üretebilir.

Antep fıstığı kaç günde bir sulanır?

Yüzey sulamada Haziran-Eylül ayları arasında her 20 günde bir 120 mm su uygulanabilirken, damla sulamada her 7 veya 15 günde bir sulama yapılabilir. Her yedi günde bir 15-20 mm su uygulanmalıdır (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre). Sulama sırasında ıslatılacak derinlik 100-120 cm’dir.

Antep fıstığı su ister mi?

Aydın (2004), yaşlı fıstık bahçelerinde yıllık yağışa ek olarak 415 mm su verilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bilgel (2001), Harran Ovası koşullarında fıstık ağaçlarının yıllık kış yağışına ek olarak 560 mm suya ihtiyaç duyduğunu saptamıştır.

Antep fıstığı için hangi gübre atılır?

Yaygın bir fıstık gübreleme programına göre, her olgun ağacı kış sonu – ilkbahar başında (Şubat-Mart) ve ilkbahar başında (Şubat-Mart) gübreleyin. Sulama sistemiyle (Nisan-Mayıs) suda çözünen gübre NPK 15-15-15 uygulayın.

Antep fıstığı kaç yıl sonra meyve verir?

Antep fıstığı normal şartlarda ekildikten 4-6 yıl sonra kendi isteğine göre meyve aşılaması yapılır. Aşı 4. yılın sonunda olgunlaşır ve 5. yılda meyve vermeye başlar. Bu süreç 7 ila 10 yıl sürebilir.

Aşısız Antep fıstığı meyve verir mi?

Tesisimizde yapılan çalışmalar sonucunda, meyve verme süresi 8-10 yıl olan bir fıstık ağacının aşılandıktan 4-5 yıl sonra ilk meyvelerini verebildiği görülmüştür.

1 ağaçtan kaç kilo antep fıstığı çıkar?

En yüksek meyve veriminin 12-14 yaş aralığındaki ağaçlarda olduğu göz önüne alındığında, sağlıklı ve iyi bakım yapılmış bir fıstık ağacından günde 15 kg kuru meyve, 37,5 kg yaş meyve veya daha fazla verim alınabiliyor.

Antep fıstığı hangi toprağı sever?

Antep fıstığı ağacı toprak istekleri açısından ılıman bir türdür. Güneydoğu Anadolu bölgesinin kayalık, taşlı, çok sığ, düşük organik, besin açısından fakir ve kireçli topraklarında yetişebilir.

Antep fıstığı erkek dişi nasıl anlaşılır?

Erkek ağaçlar dişi ağaçlardan kolayca ayırt edilebilir çünkü daha uzundurlar ve daha kalın taçlara sahiptirler. Sadece dişi ağaçların çiçekleri fıstık meyvesine dönüşür. Erkek ağaçlar tozlaşma için kullanılır. Fıstık meyvesi üzümlere benzer şekilde kümeler halinde büyür ve fındık gibi taneli bir formda değildir.

Antep fıstığı her yerde yetişir mi?

Anavatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı ülkemizde özellikle Gaziantep’te; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Diyarbakır illerinde yetiştirilmektedir. Antep fıstığı dünya genelinde Türkiye, Hindistan, İran, Irak, Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan ve Suriye’de yetiştirilmektedir.

Fıstık ağacı arası kaç metre arayla dikilir?

Kurak koşullarda dikim aralıkları geniş tutulmalıdır. Dikim aralığı kullanılan anaç türüne göre 6 ile 10 m arasında değişmektedir. Bu sistemde genellikle anaç olarak Bıttım veya kültür Siirt fıstığı kullanılır ve 7 x 7 veya 8 x 8 m aralıklarla dikilir. Siirt fıstığının dikimi sonbahar veya ilkbaharda yapılabilir.

Antep fıstığı nasıl çoğaltılır?

Çoğu meyve ağacı gibi, fıstık ağacı da aşılama yoluyla çoğaltılır. Profesyonel fıstık yetiştiricileri, iki farklı bitki dokusunun birleşiminden oluşan bir ağaçtan faydalanır: anaç ve aşı kalemi. Anaçların toprak kaynaklı hastalıklara (Verticillium) karşı direnci son derece önemlidir.

Antep fıstığı ağacı kaç yıl sonra meyve verir?

Antep fıstığı normal şartlarda ekildikten 4-6 yıl sonra kendi isteğine göre meyve aşılaması yapılır. Aşı 4. yılın sonunda olgunlaşır ve 5. yılda meyve vermeye başlar. Bu süreç 7 ila 10 yıl sürebilir.

Antep fıstığı kaç derece soğuğa dayanır?

Fıstığın doğal yaşam alanı olan Güneydoğu Anadolu’da yazlar çok sıcak, kışlar da oldukça soğuktur. Bölgede yazın gölgede sıcaklığın 40 °C’ye, kışın ise -14 °C ile -16 °C arasına düşmesi normaldir.

Fıstık hangi aylarda dikilir?

Ülkemizde, fıstık ana ürün olarak yetiştirildiğinde ekim Nisan ayında başlar. İkinci ürün olarak fıstık tercih edilirse, fıstık ekimi bir önceki ürün hasat edildikten hemen sonra başlar. Tohumlar ekimden önce (yaklaşık 5-10 gün önce) kabuklarından ayrılır.

Antep fıstığı fidani nasıl dikilir?

Antep fıstığı yetiştirmek için en uygun ortam tınlı, derin ve kısmen kireçli topraklardır. Çukurlar açıldıktan sonra hafif bir kök budaması gerekir. Daha sonra çukura belli bir miktarda yanmış gübre ve üçte-on beşte gübre ile karıştırılmış üst toprak eklenir ve fideler dikilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Talebe Escort