Adli arama iznini kim verir?
Madde 7 – Adli arama yapılmasına karar verme yetkisi hâkime aittir. Arama emri istenmesi hâlinde, savcılık makul şüpheleri ortaya koyan ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor düzenleyerek Cumhuriyet savcısına sunar.
Arama el koyma kararını kim verir?
Hakim, müsadere kararı verebilir; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise başkomiserin yazılı emriyle müsadere kararı verilebilir.
Adli arama nasıl yapılır?
Arama emri Ancak, evlerde, işyerlerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda yapılacak aramalar mahkeme kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle yapılabilir. Emniyet müdürünün yazılı emriyle yapılan aramanın sonuçları derhal Cumhuriyet savcılığına bildirilir.
Kimler arama yapabilir?
Arama, hâkim kararıyla yapılabilir. Gecikmenin tehlikeli olduğu hallerde savcının yazılı emriyle de arama yapılabilir. Polis memurunun yazılı emri, ev, iş yeri ve kamuya açık olmayan kapalı alanları (çiftlik, depo vb.) kapsamaz.
Arama izni kimden alınır?
Hazine avı izni Hazine Avı Tüzüğüne göre hazine avı, izin kapsamında olmalıdır. Hazine aramak isteyen herkes, bulundukları yerdeki yerel makamla (örneğin, ilçe kaptanlığı veya valilik makamı) iletişime geçmeli ve bir dilekçe sunarak hazine avı izni için başvuruda bulunmalıdır.
Daimi arama kararı kim verir?
V. Fiilin Cumhuriyet savcısı tarafından suç olarak kabul edildiği ancak fiili işlediği şüphesi bulunan kişilerin tespit edilemediği hâllerde yetkili Cumhuriyet savcısı tarafından daimi arama kararı verilir.
Yakalama kararını kim verir?
Madde 6 – Yakalama, hâkim kararıyla veya Cumhuriyet savcısının emriyle veya kolluk kuvvetleri tarafından doğrudan doğruya veya fiilde bulunan herhangi bir kişi tarafından, 5 inci maddede belirtilen yetkiler çerçevesinde yapılabilir.
Karakol telefona el koyabilir mi?
Ceza Kanununun 134 ve 135 inci maddelerine göre söz konusu bilgisayar veya telefona el konulabilir.
Önleme aramasını kim talep eder?
İllerde vali veya vekili, ilçelerde kaymakamın bağlı bulunduğu mülkî amir, kolluk kuvvetlerinin talebini uygun görürse hâkime başvurarak arama emri isteyebilir; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde hâkim yazılı arama emri de verebilir.
Arama kararı hangi durumlarda verilir?
Maddeye göre; Yakalanabileceği veya bir suç delili elde edilebileceği konusunda “makul” bir şüphe varsa; şüpheli veya sanığın şahsı, malı, evi, işyeri veya kendisine ait diğer yerler aranabilir. Hüküm, arama emri çıkarılması için ön koşul olarak makul şüphe kavramını içermektedir.
Arama kararı mahkeme onayına sunulur mu?
Ceza Kanunu’nun 127. maddesi aramanın ancak el koyma ile sonuçlanacaksa hakimin onayına sunulacağını açıkça belirtmektedir. Bu nedenle CMK’ya göre, gecikmesinde sakınca olsa bile, el koyma ile sonuçlanmayan arama işlemine gerek yoktur (Yerdelen, 2006:95).
Arama kararı kaç günde çıkar?
Polis şefinin kararı, yirmi dört saat içinde yetkili hakimin onayına sunulur. Ayrıca, kişiye yapılan araç araması hakkında aramanın nedenini belirten yazılı bir belge verilir ve bir kopyası dosyasında saklanır. Bu bağlamda, ekteki “Araç Arama Belgesi” kullanılır.
Avukat olmadan arama yapılır mı?
Tüm bu düzenlemelerin kapsamlı bir değerlendirmesi şu sonuca varır: Bir arama emri, istisnalar hariç, yalnızca bir yargıç tarafından verilebilir. Bir savcının varlığı olmadan bir evi, işyerini veya diğer kapalı bir yeri aramak için, yerel ihtiyar heyetinden veya komşulardan iki kişinin hazır bulunması gerekir.
Hakimlerin üstü aranır mı?
Hüküm eklendi. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun “Yakalama ve Sorgulama Usulü” başlıklı 88. maddesinde: “Suç işlemekle itham edilen hakim ve savcılar tutuklanamaz, şahısları ve ikametgahları aranamaz ve sorguya çekilemez, ancak suçüstü halleri Yargıtay’ın görev alanına girer.” denilmektedir.
Yakalama kararı olan kişinin evi aranır mı?
Adli arama; Bir suç hakkında delil elde etmek ve bunlara el koymak amacıyla şüpheli, sanık veya başka kişilerin şahsında, eşyasında, konutunda, işyerinde veya başka yerlerde yapılan aramadır (CMK m. 116).
Önleme aramasını kim talep eder?
İllerde vali veya vekili, ilçelerde kaymakamın bağlı bulunduğu mülkî amir, kolluk kuvvetlerinin talebini uygun görürse hâkime başvurarak arama emri isteyebilir; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde hâkim yazılı arama emri de verebilir.
Pvsk’ya göre önleme araması kararı vermeye yetkili merci kimdir?
Hâkim kararının veya gecikmesinin sakıncalı olduğu hâllerde, savcının, savcının bulunmadığı hâllerde ise kolluğun yazılı emriyle arama yapılabilir.
Yakalama kararı ev arama yetkisi verir mi?
“CMK’mızın 117. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, “(1) Şüpheli veya sanığın yakalanması veya bir suç hakkında delil elde edilmesi amacıyla, başkasına ait kişi, eşya, ikametgah, iş yeri veya diğer yerler aranabilir.”
Polis savcılık izni olmadan üst araması yapabilir mi?
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlike veya suçun önlenmesi amacıyla sulh ceza hâkiminin usul kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde bu nedenlerle mülkî amirin yazılı emriyle üst araması yapabilirler (Md. 2559).